Orale hygiëne

Orale hygiëne

Orale hygiëne is het reinigen van de mond en tanden om gebitsproblemen te voorkomen.
Met name cariës, gingivitis en slechte adem worden op deze wijze voorkomen.  Er zijn orale pathologische omstandigheden waarin een goede mondhygiëne nodig is voor de genezing en regeneratie van de orale weefsels.

Tanden reinigen is het verwijderen van tandplak en tandsteen van de tanden om gaatjes, tandvleesontsteking, en tandvleesaandoeningen te voorkomen. Ernstige tandvleesaandoeningen veroorzaakt ten minste een derde van het tandverlies bij volwassenen.

Een mondhygiënist is een erkende tandtechnieker die gespecialiseerd is in preventieve mondgezondheid , meestal gericht op technieken in mondhygiëne. De meeste mondhygiënisten werken voor een tandarts, sommigen hebben licenties om lokale verdoving toe te dienen. Procedures uitgevoerd door mondhygiënisten zijn onder andere: Reinigen (profylaxe), scaling en wortel  schaven voor patiënten met parodontitis, het nemen van röntgenfoto's, tandheelkundige sealings, toediening van fluoride en het verstrekken van instructies voor een goede mondhygiëne en onderhoud.