Röntgenonderzoek / X-RAY

Röntgenonderzoek / X-RAY

Tandheelkundige röntgenfoto's  zijn essentiële, preventieve,diagnostische instrumenten die waardevolle informatie geven welke niet zichtbaar zijn tijdens de reguliere tandheelkundige onderzoeken. Tandartsen en mondhygiënisten gebruiken deze informatie om veilig en nauwkeurig te detecteren of er verborgen gebitsafwijkingen zijn en een nauwkeurig behandelplan op te stellen. Zonder röntgenfoto's kunnen probleemgebieden onopgemerkt blijven.

Tandheelkundige röntgenfoto’s kunnen de volgende problemen aan het licht brengen:

•  Abcessen of cysten.
•  Botverlies.
•  Kanker en niet-kwaadaardige tumoren.
•  Gaatjes tussen de tanden.
•  Ontwikkeling van afwijkingen.
•  Slechte tand en wortel posities.
•  Problemen in een tand of onder het tandvlees.
Opsporing en behandeling van tandheelkundige problemen in een vroeg stadium bespaart u tijd, geld, onnodig ongemak, en uw gebit!

Zijn tandheelkundige röntgenfoto’s veilig?

We worden allemaal blootgesteld aan natuurlijke straling in onze omgeving. De hoogte van de blootstelling aan straling van een volledige reeks tandheelkundige röntgenfoto's is gelijk aan het volume straling dat een persoon ontvangt op een dag uit natuurlijke bronnen.

Tandheelkundige röntgenfoto's  produceren een laag niveau van straling en worden als veilig beschouwd. Tandartsen nemen de nodige voorzorgsmaatregelen om de patiënt voor blootstelling aan straling te beperken bij het nemen van röntgenfoto's. De maatregelen omvatten het gebruik van loodschort schilden om het lichaam te beschermen en het gebruik van moderne, snelle film waardoor de belichtingstijd van elke röntgenfoto vermindert.

Hoe vaak moet tandheelkundige röntgenfoto's worden genomen?

De noodzaak van tandheelkundige röntgenfoto's is afhankelijk van iedere individuele  tandheelkundige behoefte van de patiënt. Uw tandarts en mondhygiënist zal de noodzaak van röntgenfoto’s beoordelen op basis van uw medische en tandheelkundige geschiedenis, tandheelkundig onderzoek, tekenen en symptomen, uw leeftijd en risicogroep.