Parodontologie

Parodontologie

De term "parodontologie - tandvlees aandoeningen" verwijst naar het tandheelkundig specialisme dat betrekking heeft op de preventie, diagnose en behandeling van parodontale ziektes die het tandvlees en kaakbot aantast. Het tandvlees dient de tanden te omringen en te ondersteunen en het onderliggende kaakbot verankert de tanden stevig op hun plaats. Parodontisten hebben een aantal jaren extra tandheelkundige opleiding gevolgd en houden zich bezig met het handhaven van de functie, de gezondheid en de esthetiek van het kaakbot en de weefsels.

Redenen voor parodontale behandeling

Parodontitis is een progressieve aandoening die begint met een lichte ontsteking van het tandvlees (gingivitis). Het is de belangrijkste oorzaak van tandverlies bij volwassenen in de ontwikkelde wereld, en moet zeer serieus worden genomen. Parodontitis (vaak genoemd tandvleesontsteking) wordt meestal gekenmerkt door rood, gezwollen, pijnlijk, of bloedend tandvlees, maar in sommige gevallen heeft men geen merkbare symptomen. Parodontale ziektes beginnen over het algemeen als de bacteriën die in plak aanwezig zijn een infectie in het omliggende weefsel van de tanden veroorzaken, waardoor deze geïrriteerd raakt en pijnlijk wordt. Uiteindelijk zal door deze infectie de kaak te wijken en de tand los komen te zitten.

Er zijn verschillende redenen waarom een parodontale behandeling noodzakelijk kan zijn:


•  Matig / gevorderde tandvleesontsteking - Dit treedt op wanneer het tandvlees bloedt, zwelt of rood kleurt rond de meeste tanden en het kaakbeen is begonnen te wijken.
•  Lokaal terugtrekkend tandvlees - De infectie, die een matige of gevorderde tandvleesontsteking propageert begint vaak in een gebied. Terugtrekkend tandvlees kan ook worden veroorzaakt als gevolg van borstelen met een te harde borstel, of als gevolg van een tand die niet goed is gepositioneerd. Onmiddellijke behandeling nodig is om verdere verspreiding te voorkomen.
•  Voorafgaande aan een kroonverlenging - De parodontist kan besluiten om de kroon van de tand te verlengen door het omliggende zachte weefsel te verwijderen en zodoende meer tandoppervlak te bieden.
•  Brug vergroting - Deze procedure, vaak "recontouring" kan nodig zijn om een ongelijk tandvleesbeeld te corrigeren. Alvorens de behandeling toe.