Gebitsprothese

Gebitsprothese

Een prothese is een uitneembare tandtechnisch onderdeel ter vervanging van ontbrekende tanden en het omringende weefsel. Ze lijken op uw natuurlijke tanden en kan zelfs uw glimlach verbeteren.

Er zijn twee soorten protheses - volledige en partiële protheses. Volledige protheses worden gebruikt wanneer alle tanden ontbreken, terwijl de partiële prothesen worden gebruikt wanneer een aantal natuurlijke tanden ontbreken. Een gedeeltelijke prothese vult niet alleen de ruimtes die ontstaan door ontbrekende tanden, het voorkomt tevens dat andere tanden verschuiven.

Een complete prothese is er in twee types: "conventionele" of "immediaat". Het conventionele type wordt gemaakt nadat de tanden zijn verwijderd en het tandvlees genezen is, meestal met 4 tot 6 weken. Gedurende deze tijd zal de patiënt tandeloos  zijn. Immediaat  prothesen zijn van te voren gemaakt en worden meteen geplaatst nadat de tanden zijn verwijderd, waardoor de patiënt niet tandloos is tijdens het genezingsproces. Nadat het weefsel gekrompen en genezen is zullen aanpassingen moeten worden gemaakt.

Kunstgebitten zijn zeer duurzame onderdelen en gaan vele jaren mee, maar soms dienen zij vervangen, gerepareerd of aangepast te worden als gevolg van normale slijtage.


Redenen om protheses te nemen :

• Volledige prothese - Het verlies van alle tanden in een kaak.
• Gedeeltelijke prothese - Verlies van een aantal tanden in een kaak.
• Versterking van glimlach en gezichtsweefsels.
• Verbetering van de kauw-, spraak- en spijsvertering.